Kleskode i bryllup – vær aldri i tvil igjen med denne guiden

Du har kanskje sett det i invitasjoner til brylluper eller andre sammenkomster allerede: “kleskode: mørk dress”, “pent antrekk”, “galla” ogsåvidere. Men hva innebærer det, og hvorfor skal man ha kleskoder?

En kleskode er en angivelse til gjestene om hvilke antrekk som passer til dette bryllupet/arrangementet, og brukes for å veilede de som skal komme slik at de ikke skal være ukomfortable fordi de har pyntet seg for mye eller lite. Kleskoden bestemmes vanligvis av hvor formelt arrangementet er og rammen rundt. Foregår bryllupsfesten utendørs ved hytta, vil det være naturlig å ha en mer uformell kleskode enn om den holdes i en ballsal.

Det beste er å oppgi kleskoden i selve invitasjonen, og dere må selvfølgelig ikke bruke standard kleskoder – så lenge det er lett forståelig for gjestene hva som menes. Skriver dere for eksempel: “kleskode – uformelt sommerlig med pene bukser og sommerkjoler (ikke dress/slips)” vet gjestene at de kan la smokingen ligge hjemme.

Vanligste kleskoder:

Pent antrekk

For kleskode pent antrekk er det ingen klart definerte regler. Klærne bør være hele og rene, menn bør unngå shorts/korte bukser, og arbeidsklær, treningsklær og klær som er svært fritidsaktige (grilldresser, joggedress, joggesko) passer heller ikke innenfor “pent antrekk”.

Dress

Menn bærer hel dress, denne kan også være lys om man vil det. I tillegg en lys skjorte (denne må ikke være hvit), og slips eller sløyfe. Kvinnene kan bære skjørt, kjole eller buksedress. skjørtelengden bør være kortere enn gulvlangt.

Mørk dress

Er kleskoden mørk dress, er det naturlig nok mørk dress som gjelder for menn. Denne kan være mørk blå, mørk grå eller sort. Tradisjonelt bruker man hvit skjorte med valgfri slips eller sløyfe til. For kvinner innebærer kleskoden en festfin kjole, eventuelt buksedress. Man bør unngå bare skuldre, og kjolelengden skal ikke være gulvlang (den kan nå ned til anklene).

(Artikkelen fortsetter under annonsen)Smoking

Er kleskoden smoking bærer menn antrekket smoking, vanligvis sort – noen ganger også mørk blå. Er det sommer eller man er i varmere strøk kan hvit smokingjakke bæres. Skjorten skal være hvit, og enten ha skjortebryst eller være en smokingskjorte. I tillegg benyttes sort sløyfe, sorte sokker og sorte lakksko, eller andre pene, sorte dressko. Man kan bruke sorte eller hvite bukseseler om man ønsker det.

Kvinner bærer lang, festfin kjole (men ikke gulvlang), den kan være knekort men aldri lårkort.

Militært personell kan bære selskapsuniform som messeantrekk.

Galla

Galla er den høytideligste kleskoden, hvor menn bærer livkjole/kjole og hvitt. Sjakett er formiddagsversjonen av kjole og hvitt og har tradisjonelt ikke blitt brukt til selskaper som begynner etter kl 15:00. I Norge har derimot sjaketten blitt  populær også for ettermiddagsselskaper, og bæres ikke sjeldent av brudgommen.

Kvinnene bærer stilfulle, fotside kjoler, man kan også bruke lange hansker (men ikke ved bordet).

Bunad kan bæres for både kvinner og menn, og militært personell kan bære messeantrekk, man kan også bære ordensmerker.

Generelle kleskoder

For brylluper skal vanligvis ingen kvinner bære antrekk som er helt hvite (foruten bruden), men så lenge hvitt ikke er den dominerende fargen kan man bære antrekk med innslag av hvitt. Helsort bør unngås, som et minimum bør man da bære tilbehør i andre farger. Vanligvis bør man også styre unna knallødt, da det er en farge som er svært iøyenfallende.

Bunad kan bæres uansett kleskode.

Kilde: Wikipedia

    

Comments are closed.