Dagen da damene kan fri – skuddårsdagen

Tradisjonelt er det gjerne mannen som frir:  noen ganger er frieriet planlagt i lang tid, andre ganger skjer det mer spontant. Det er selvfølgelig ingenting i veien for at kvinner kan spørre sin kjære om han eller hun vil gifte seg med dem, og her står skuddårsdagen i en særstilling.

Ca hvert 4. år har året en dag mer, den 29. februar. De årene hvor dette inntreffer kaller vi skuddår, og på skuddårsdagen heter det seg at damene kan fri. Ikke bare kan de fri – mannen må også etter skikken si ja! Takker han nei, må han gi kvinnen 12 par hansker – disse skal skjule kvinnens manglende forlovelsesring. I middelalderen var det til og med lover som regulerte denne tradisjonen, og enkelte steder var det forventet at mannen skulle betale en bot,  med penger eller for eksempel en kjole,  om han takket nei til frieriet.

Neste skuddårsdag

Ønsker du å gifte deg, men det drøyer med frieriet? Neste skuddårsdag er i 2016, så her er det bare å sette igang med planleggingen. Det kan være greit å vurdere om kjæresten er en person som ikke ville hatt noe i mot et spektakulært stunt med mange til stede, eller om noe mer privat hadde passet bedre.

 

    

Kommenter denne artikkelen