Bytte navn når du gifter deg? Ikke glem dette!

Mange par synes det er hyggelig å ha samme etternavn når de er gift. Dette gjøres enten ved at den ene tar den andres navn, eller at begge tar hverandres navn hvor enten det ene navnet blir mellomnavnet, eller man benytter en bindestrek mellom de to etternavnene slik at de blir ett nytt etternavn. En sjeldnere variant er at man setter sammen etternavnene sine på en ny måte. Hvis den ene heter Liland til etternavn, og den andre heter Fjellstad, kan man lage et nytt etternavn som Listad eller Fjelland for eksempel. Fordelen med sistenevnte løsning er at man skaper noe helt nytt sammen, bakdelen er at man kanskje føler at man mister litt slektstilhørighet ved å bryte opp navnene på denne måten.

Reglene er svært fleksible når det gjelder etternavn, og man kan i teorien ta et etternavn ingen av partene har tilknytning til fra før om man ønsker dette. Merk at om færre enn 200 i Norge har etternavnet kan det være beskyttet, da må man ha tillatelse fra disse for å ta navnet. Har du tilknytning til det beskyttede navnet stiller det seg annerledes, hvis for eksempel din ektefelle har et beskyttet etternavn kan du også ta dette navnet.

Hvordan bytte navn?

Du kan enkelt bytte navn elektronisk på skatteetaten sine sider.

Skjemaet finner du her: http://www.skatteetaten.no/no/Skjemaer/Endre-navn/

Husk at det vil være noen ukers behandlingstid, så om du trenger å få endret navnet innen et bestemt tidspunkt kan det være lurt å være ute i god tid.

(Artikkelen fortsetter under bildet)
Når endre navnet?

Mange vil gjerne ha det nye navnet fra og med bryllupsdagen, men med tanke på behandlingstiden er det vanskelig å få det til akkurat på dagen du ønsker. I realiteten har du derfor to alternativer: bytt navnet før bryllupet (men hold det “hemmelig” om dere ønsker det), eller bytt navnet etter bryllupet. Det er viktig å tenke over dette på forhånd, spesielt om dere skal ut å reise relativt raskt etter bryllupet. Husk at reisedokumentene må stemme overens med navnet i passet, slik at ønsker dere det nye navnet på bryllupsreisen kan det være lurt å ordne alt dette i god tid før vielsen.

Husk også navneendring på eventuelt førerkort, bankkort og annen personlig identifikasjon. Det er flere som har måttet betale store gebyrer for å endre navnet på reisedokumentene (eller måttet kjøpe nye billetter), fordi de ikke har rukket å endre navnet raskt nok i passet etter vielsen. Det er ofte ekstra lang behandlingstid for pass i sommermånedene, så er det svært viktig for dere å ha samme etternavn når dere reiser på bryllupsreise: bytt navnet i god tid før bryllupsdagen.

 

    

Comments are closed.