Hvilken finger skal gifteringen sitte på?

Foto: Mona-Lisa T.
Foto: Mona-Lisa T.

Om du lurer på hvilken finger man vanligvis bærer gifteringen på, er du ikke alene. Å utveksle ringer som en del av vigselsseremonien  – og et symbol på evig kjærlighet – er vanlig i store deler av verden. At vi nordmenn blir litt forvirret over plasseringen av ringen, er ikke så rart: I de fleste andre land bærer man gifteringen på venstre ringfinger. Dette henger sammen med at man før i tiden trodde at det gikk en blodåre direkte derfra og til hjertet!

Her i Norge derimot, bærer vi gifteringen på høyre ringfinger. Årsaken til dette er at vi tradisjonelt inngår avtaler med høyre hånd, og for eksempel i Den norske kirkens vigselsrituale sies det eksplisitt “…så gi hverandre hånden på det”. Hvis man har en forlovelsesring varierer det hvor den bæres, mange har giftering og forlovelsesring på samme finger hvis de passer sammen, ellers bæres den vanligvis på venstre ringfinger.

 

    

Comments are closed.