Gifte dere? Disse papirene trenger dere

link http://www.signform.no/dss/statlige-blanketter?view=form&id=936Gratulerer med forlovelsen! Her får dere svar på hvilke papirer dere trenger når dere skal gifte dere, hvor disse skal sendes og hvor lang tid det tar.

Uansett hvilket vigselsalternativ man velger, er det en rekke vilkår som må være oppfylt før ekteskapet anses som gyldig etter norsk lov. I ekteskapsloven heter det:  “Ekteskap inngås ved at brudefolkene møter for en vigsler. Mens begge er til stede, skal de erklære at de ønsker å inngå ekteskap med hverandre. Deretter skal vigsleren erklære dem for ektefolk. Minst to vitner skal være til stede under vigselen”.

Dette høres enkelt og greit ut ,men før man i det hele tatt kommer så langt, må man oppfylle ekteskapsvilkårene. Disse relaterer seg blant annet til alder, frivillighet, at man ikke er gift fra før, ikke er nært beslektet, har lovlig opphold i riket også videre. Les mer i Ekteskapsloven (ekstern lenke).

(Artikkelen fortsetter under annonsen)
Vilkårene prøves ved at paret som ønsker å gifte seg fyller ut hvert sitt skjema (egenerklæring), i tillegg må forloverne også fylle ut et eget forloverskjema (et eksemplar for hver). Skjemaene sendes inn til det lokale skattekontoret, som så undersøker om vilkårene for å inngå ekteskap er oppfylt. Behandlingstiden kan variere fra sted til sted og sesong, men man må påregne minst 3 uker.

Hvis vilkårene anses oppfylt, vil man få tilsendt en prøvingsattest som er gyldig i fire måneder. Dere kan enten oppgi vigslers navn og adresse i skjemaene, eller ettersende prøvingsattesten til vigsler når dere har mottatt den.

Etter vielsen vil vigsler sende de nødvendige papirene til skatteetaten, som deretter vil sende en vigselsattest til dere.

Last ned egenerklæring for prøving av ekteskapsvilkårene (ekstern lenke).

Last ned forlovererklæring (ekstern lenke).

    

Comments are closed.